Грижа за обувките

Грижа за обувките!
След като избереш подходящите обувки, проконсултирай се с продавача за средствата с които да поддържате обувките. Четка, гъбичка, спрей и крем ще помогнат за съхраняване на качествата на обувчиците. Иначе даже най-качествените и скъпи фирмени обувки бързо ще загубят много от своя външен вид, детето даже може да не успее да ги износи. Всяка различна материя обувки изисква специфична грижа. Например обикновенните текстилни обувки, каквито се носят ежедневно. Тези обувки могат да се перат както в пералня, така и на ръка. Това определено прави поддръжката им лесна а живота им по-дълъг. Единствения недостатък на текстилните обувки е че по никакъв начин не могат да се сравняват с издръжливостта на кожените. Кожата е доста по-качествен и издръжлив материал. Проблема е че кожените обувки са много чувствителни към слънце и студ. Без правилна поддръжка кожата много лесно се напуква, изсъхва и избелява. Редовното полиране може да забави тези нежелани процеси. Чрез полирането освен че правим обувките си по-лъскави, представителни и изглждащи като нови, ние създаваме защитен слой, който ги хидратира и предпазва за няколко дни.
Как да поддържаме обувките си в добра форма?
Обувки от кожа
Всекидневно трябва да се премахва прахта,защото тя е абразивна и дере кожата. След почистване обувките се намазват с безцветна или с подходяща по цвят боя.
Обувки от велур
Особено важно за направените от велур обувки е третирането им с препарати, предпазващи от влага . Те трябва да се изпират с влажна кърпа и малко неутрален сапун. Парче фина шкурка или малка гума (напр. от молив) са идеални за премахване на петна.
Обувки от плат
По-голяма част от тях се перат в перална машина на 30 градуса. Може да ги изтрием с влажна кърпа и сапун.
Как да сушим обувките си?
Не бива да ги излагаме на директен източник на топлина , защото това ще ги деформира и те могат да загубят пластичността си. Препоръчва се да се оставят на въздух, но не на пряка слънчева светлина, защото тя може да ги обезцвети. Добре е, ако се уплътнят с хартия отвътре, защото така ще се поеме част от влагата и няма да се деформира обувката.